22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCetăţenia europeană îţi dă drepturi

Cetăţenia europeană îţi dă drepturi

Craiovenii şi-au testat ieri cunoştinţele cu privire la UE şi la drepturile pe care le au ca şi cetăţeni europeni.

 

Craiova face parte din cele 40 de oraşe din România, implicate în campania naţională de informare „Cetăţenia europeană… Nu doar cuvinte, ci drepturi concrete“. Obiectivul acestei campanii, al cărei organizator principal este Comisia Europeană, prin Fundaţia „Familia şi Ocrotirea Copilului – F.O.C.“, este de a-i face pe oameni conştienţi de drepturile lor în calitate de cetăţeni ai UE, aşa cum sunt ele definite în Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene. Cu această ocazie, în centrul Craiovei a fost instalat un stand unde trecătorii au participat la concursuri cu premii la care şi-au putut testa cunoştinţele despre UE şi au primit broşuri şi postere cu informaţii despre drepturile pe care le-au dobândit în contextul integrării României în Uniunea Europeană.

 

Craiovenii au depus şi plângeri

 

Cu această ocazie, doritorii au putut depune diverse plângeri. „În general, plângerile venite de la cetăţeni au vizat probleme privind justiţia, încălcarea drepturilor şi viciile de procedură. Foarte mulţi cetăţeni îşi cunosc drepturile, dar nu ştiu cui să se adreseze atunci când le sunt încălcate“, a declarat Jean-Baptiste Odobeştianu, coordonatorul Road Show 2008, Campania Caravana CE „Cetăţenia europeană… Nu doar cuvinte, ci drepturi concrete“. Acesta a explicat că plângerile depuse la standul din Craiova vor fi depuse la Comisia Europeană.

 

Principalele drepturi ale cetăţenilor europeni

 

Campanii de informare similare au avut loc ieri în Târgu Mureş, Focşani şi Lugoj, până pe 4 octombrie urmând să se desfăşoare în toate cele 40 de municipii din România.

Printre drepturile prevăzute în tratatele europene, cetăţenii europeni pot beneficia de dreptul la un proces echitabil şi la prezumţia de nevinovăţie, la un recurs judiciar efectiv, la viaţa privată, la confidenţialitatea profesională, la libera exprimare, la integritatea persoanei şi interzicerea torturii, la libertatea de informare, la nondiscriminare. Alt drept este şi cel la condiţii de muncă echitabile şi corecte, precum şi interzicerea muncii la copii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII